המסע לויז'ניץ 2016

המשלחת השנתית השביעית של העמותה פנתה לחוץ מגבולות גליציה. הפעם שמנו לנו למטרה לתעד את אחד מבתי הקברות היהודיים הגדולים ביותר בבוקובינה, בית הקברות ששוכן בכפר צ'רנוהוזי שליד ויז'ניץ. ממחצית השנייה של המאה ה-19 כאן הובאו למנוחות תושבי ויז'ניץ היהודיים. עבודות המשלחת התקיימו מ – 1 עד 15 באוגוסט. הרכב המשלחת שמנתה 15 איש היה מגוון למדי: תלמידי מכללת הרצוג, בחורי ישיבות הסדר, עובדי ארכיונים (יד ושם והארכיון המרכזי לתולדות עם ישראל בירושלים) וכן סטודנטים למדעי היהדות מאוניברסיטת ע"ש מוהילה בקיוב.

כמו תמיד בראש המשלחת עמדו ד"ר בוריס חיימוביץ, מומחה לאומנות יהודית, ד"ר איליה לוריא, חוקר יהדות מזרח אירופה (שניהם מהאוניברסיטה העברית) וגב' מרינה ברוק, חוקרת בתי קברות יהודיים מפטרבורג.

לויז'ניץ נועד מקום מיוחד בתולדות יהדות מזרח אירופה: בעיירה קטנה זאת היוו היהודים בשלהי המאה ה-19 – ראשית המאה ה-20 יותר מ-90 אחוז מהאוכלוסיה. ראשי העיר וחברי המועצה, פקידי שלטון ואנשי המקצועות החופשיים בעיר, סוחרים ובעלי מלאכה רובם ככולם היו מבני ישראל – דבר נדיר אפילו לאיזורים מזרח אירופאיים שבהם הייתה נוכחות בולטת של היהודים. יתרה מזאת, בשנת 1854 התיישב בויז'ניץ אחד מגדולי האדמו"רים החסידיים – ר' מנחם מנדל הגר, בנו של האדמור מקוסוב. מאז ועד לשואה הייתה ויז'ניץ מרכז חסידי חשוב ומוקד של עלייה לרגל המונית.

Image removed.

בתקופת השואה גורשו כל יהודי ויז'ניץ על ידי השלטון הרומני מזרחה, מעבר לנהר דנייסטר ורבים מהם מצאו את מותם בתנאים בלתי אנושיים בדרך ובמחנות עבודה בטרנסטיסטריה. אחרי תום מלמת העולם השנייה והחזרתה של בוקובינה לידי השלטון הסובייטי חזרו לעיר הניצולים (כשליש מהקהילה שלפני השוראה), אבל חיי הקהילה לא השתקמו. כעת מתגוררים בויז'ניץ כמה משפחות יהודיות בודדות.

בית הקברות שבו עבדה המשלחת הוקם באמצע שנות ה-60 של המאה ה-19 אחרי שבית הקברות הישן בתוך העיר התמלא עד אפס מקום. בית הקברות הישן נהרס בתקופת השואה והושמד סופית בידי השלטון הסובייטי, ובית העלמין בצ'רנוהוז נשאר כמצבה יחידה לזכר הקהילה המפוארת והתוססת.

במהלך העבודה תיעדה המשלחת באופן מלא את החלק ההיסטורי של בית הקברות – כ-2,200 מצבות. המצבות נוקה, לפעמים אף נחפרו, סומנו וצולמו. הכתובות על גביהן פוענחו והועתקו. כמו כן, נעשה מיפוי של בית הקברות עם סימון כל המצבות המתועדות. ממצאים אלה יועלו בקרוב לאתר העמותה.