המסע לבוסק ולקאלוש

קבוצת המתנדבים שעבדה בשטח מנתה 13 איש , רובם סטודנטים של מכללת הרצוג שעברו לקראת נסיעתם קורס הכנה מיוחד על תולדות יהודי גליציה  ובוקובינה. בראש   המשלחת עמדו שני חוקרים מהאוניברסיטה העברית: ד"ר בוריס חיימוביץ, מומחה לאומנות יהודית, וד"ר איליה לוריא, חוקר יהדות מזרח אירופה.כמו כן, בפעילות המשלחת היו מעורבים גורמים מקומיים: נציגי הקהילה של איבנו-פרנקיבסק (סטניסלבוב לשעבר) ופעילי ציבור אוקראיניים המתעניינים במורשת יהודית בעריהם.  

כבר ימים ראשונים של עבודת המשלחת בבית העלמין בבוסק הניבו ממצאים מפתיעים. היה ידוע שכאן נמצאת המצבה היהודית העתיקה ביותר באוקראינה (משנת 1520). אבל במהלך העבודה נחשפו ותועדו יותר מעשר מצבות מהמאה ה-16 – תחילת המאה ה-17: לוחות אבן ענקיים עם מליצה רבנית מרשימה וציורית שלא היו מוכרים לחוקרים.מציאתם שופכת אור חדש על תולדות היהודים באיזור ובמזרח אירופה בכלל . ממצא מעניין נוסף, שלא ראינו כמותו בבתי עלמין אחרים הוא חלקה מיוחדת של רופאים קהילתיים שפעלו בעיר במחצית השנייה של המאה ה-19. בחלקה זו זיהינו גם את מצבתו של רופא הקהילה אריה יהודה ליב (ליאון) שפס, אביו של מוריס שפס (1835- 1902) – איל עיתונות בווינה ופעיל בולט בתנועה הליברלית באימפריה האוסטרו-הונגרית.

סך הכול תועדו בבוסק כ-500 מצבות, כל מה ששרד מבית העלמין החשוב הזה.  תודה מיוחדת אנחנו חבים להיסטוריון מקומי מר איבן ציחוצקי שנרתם במלוא המרץ לעזרתנו ואף גייס מתנדבים מקומיים נוספים שעזרו לנו רבות בהכשרת השטח.

בית העלמין בקלוש שוכן בתוך שכונת מגורים שנבניתה בשלהי התקופה הסובייטית. ככל הנראה חלקים של בית העלמין ניזוקו ונחרבו בעת הבנייה, אבל עדיין עומדים בו כ-1,000 מצבות מתחילת המאה ה-18 ועד לשואה. בשנה אחרונה פרשה הגמנסיה העירונית את חסותה על בית העלמין שנמצא צמוד לחצרה: תלמידים ומורים עשו עבודות נקיון וכסחו את הצמחייה. אבל האתר עדיין שרוי במצב הזנחה והלכלוך בו מחריד. ביולי של השנה קבוצה קטנה של הסטודנטים מאוניברסיטת מוהילה בקיוב התחילו עבודות התיעוד בבית העלמין, וקבוצת המשלחת המשיכה וסיימה אותן. באתר נמצאו בסך הכל כ-1000 מצבות, כולן נוקו, צולמו ותועדו. שתי הקבוצות נהינו מתמיכה ועזרה מצד הגימנסיה העירונית: מההנהלה, מהמורים וגם מהתלמידים שלפעמים אף היו מצטרפים לעבודת המשלחת. הפעילות של הקבוצה זכתה לסיקור תקשורתי בעיתונות ובטלביזיה המקומית.

כל ממצאי המשלחת יפוענחו, יעובדו ויונגשו לציבור הרחב באתר של העמותה.