אודות

לקראת סוף המאה ה-18, האיחוד הפולני-ליטאי הולך ומתפרק והאריות שסביבו עטים על גווייתו ומבתרים את בשרו. רוסיה מן המזרח, פרוסיה מן המערב ואוסטריה מן הדרום, מחלקות ביניהן את מרחבי פולין וליטא ובכך פותחות פרק חדש וסוער במיוחד, בקורותיה של יהדות מזרח אירופה.

את תחילת המאה ה-19 מלווים "כתב הסובלנות" של יוזף השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה, ו"הוועדה לשיפור מצבם של היהודים" של אלכסנדר הראשון, הצאר הרוסי. חותמות את המאה ה-19 ההגירה המונית של יהודי מזרח אירופה אל היבשת החדשה, ופריחתה של הלאומיות הציונית. ובתווך - מפגש סוער בין חסידות להשכלה, בין ישן לחדש, בין שמרנות לרפורמה, בין בדלנות להשתלבות. בכל המבנה המפואר והשלו של יהדות פולין, אבן לא נותרה על מקומה.

"שבילי עולם הקלויז" מציע סיור מרתק בין שבילי גליציה, בתקופת רבת-תהפוכות. הוא מבקש לעקוב מקרוב אחר דמויות מפתח בקורות יהדות פולין במאה ה-19, לעיין בספרים, כתבי-עת ומסמכים הנותנים לנו הצצה מקרוב אחר תהליכים בהתהוות.

שם הבלוג מורכב משם המוסד התורני המפואר "הקלויז בבראדי", שהתגאה בלומדים שיצאו מבין כתליו והאירו את שמי עולם התורה, ומשמו של ספר גיאוגרפיה פופולרי שיצא לאור בתחילת המאה ה-19, "שבילי עולם", מאת המשכיל התורני שמשון בלוך מזאלקווא שבגליציה. הקווים המובילים מן הקלויז האליטיסטי אל השבילים הרבים שאליהם פנו יהודי פולין - הם תמצית עניינו של הבלוג.

במבט לאחור, אנו עשויים להתפתות אחר תיאורים פשטניים, המבחינים בין טובים לרעים, בין צדיקים לפורקי עול ובין שומרי אמוני ישראל לפורצי החומות. היכרות קרובה יותר עם הנפשות הפועלות תציג לנו, כצפוי, תמונה מורכבת יותר, מלאת חיים ועשירה בדמויות ואירועים שונים ומגוונים.

קריאה מהנה, וכל תגובה תהא לרצון רב!